Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Kariérní pasti v IT – jak se jim vyhnout?

Pro některé zkušené uchazeče je velmi obtížné najít novou práci. Přestože se jedná o vzdělané, ambiciózní a nadšené lidi, nejsou pro většinu zaměstnavatelů atraktivními kandidáty. Často je to způsobeno jedním chybným rozhodnutím v jejich profesním životě – spadli do některé z kariérních pastí. Které to jsou?

Odvětví IT se rychle vyvíjí a zaměstnavatelé hledají kombinace dovedností, které odpovídají jejich současným, ale i budoucím potřebám. Úspěšná kariéra nevzniká jen tak a tradiční rady pro její rozvoj přestávají platit. Vše se posouvá kupředu, a proto by se každý pracující měl zaměřit na zajištění vlastní budoucnosti a vyhnout se kariérním nástrahám – jak na to?

 

#1 Zaměření na lokální IT

Již dlouho, a zejména po vypuknutí pandemie COVID-19, je vidět, že všechny cesty vedou ke cloudovým službám. Společnosti vytvářejí vzdálená pracovní prostředí, která snižují potřebu IT správců ve firemních kancelářích. Zaměstnanci, jejichž dovednosti jsou zaměřeny na hardware nebo starší systémy, mohou dříve nebo později zjistit, že jejich kariérní možnosti jsou omezené. Totéž platí pro lidi, kteří nemají odborné znalosti o žhavých tématech, jako je kybernetická bezpečnost, cloudové prostředí apod. Lze samozřejmě předpokládat, že poptávka po základních programátorských a IT provozních dovednostech nezmizí, ale na druhou stranu s nimi zaměstnanec na trhu práce příliš nevynikne.

Pokud vaše firma nevyužívá nejnovější technologie, najděte si místo v jiné, která je využívat chce. Nezůstávejte na stejné pozici déle než dva roky. Vaše dovednosti zastarají a bude mnohem těžší odejít ve chvíli, kdy vás technologie nové generace již minula.

 

#2 Jeden programovací jazyk

„Hledáme někoho, kdo je flexibilní v souvislosti s výběrem technologie“ – to je věta, která se stále častěji objevuje v komunikaci mezi klientem a recruiterem. Lidé, kteří ovládají a používají konkrétní programovací jazyky, se mohou cítit bezpečně, ale potřeba znalosti vícero jazyků bude v příštích letech narůstat. V minulosti mohl vývojář používat jednu technologii třeba deset let; současné tempo změn a inovací způsobuje, že oblíbené jazyky nebo frameworky začínají ztrácet uživatele. V současné době všechny přední společnosti přidávají do popisu požadovaných dovedností pro pracovní pozice hned několik programovacích jazyků. Zkušení programátoři mohou 100% přejít na nový technologický stack v řádu již několika měsíců.

Naplánujte si, kde chcete být za pět let. Jaké zkušenosti budete potřebovat, abyste se na tuto pozici kvalifikovali? Nyní se vraťte zpět v čase. Jak tyto zkušenosti získáte? Potřebujete rozšířit své znalosti? Musíte se naučit pracovat s různými technologiemi?

 

#3 Nedostatek soft skills

Další věcí, která se stále častěji opakuje při náboru, je osobnostní soulad s týmem a firemní kulturou. Přestože jsou silné technické dovednosti nezbytné pro jakoukoli pozici související s IT, důležité jsou také „měkké dovednosti“ neboli soft skills. Technologické týmy vyžadují vysokou úroveň spolupráce. Pracovníci IT musí umět vysvětlit technické procesy tak, aby byly jasné a srozumitelné zákazníkům i zaměstnavatelům. Časté komplikace či neočekávané změny v projektu vyžadují od kandidátů flexibilitu a kreativitu při hledání řešení. Hranice mezi IT a obchodem se také stírají. Být čistě technickým pracovníkem bez schopnosti hovořit s manažery a vedením o budoucnosti projektu se může stát stále větším problémem. Každý z nás má mnoho potřebných dovedností; klíčové je uvědomit si jejich důležitost, naučit se je prezentovat ve svém životopise, při pohovoru i ve spolupráci s kolegy v týmu.

Neexistuje žádný konkrétní způsob, jak tyto dovednosti rozvíjet. Existují kurzy, které můžete navštívit, ale většina těchto dovedností se rozvíjí prostřednictvím zkušenosti a projektů, na kterých pracujete. Ujistěte se, že máte možnost si tyto dovednosti osvojit v rámci svých dlouhodobých plánů.

 

#4 Fixace na částku

Není novinkou, že nabízené platové rozmezí je klíčovým prvkem každého náborového procesu. Fluktuace v IT firmách a neustálá potřeba programátorů nutí společnosti zvyšovat mzdy s cílem nabírat především rychle, přičemž často přimhouří oči nad technickými nedostatky. Uchazeči, především ti juniornější, nastavují svá očekávání dle vyšší příčky nabídky a snadno tak padají do pasti. Stále častěji je jedinou motivací ke změně zaměstnání výše odměny. Uchazeči se pak rozhodují unáhleně a sami se odřezávají od pozic a společností, které nabízejí skutečnou příležitost k rozvoji, přístup k nejnovějším technologiím, a především získání zkušeností, které je jistě dovedou k ještě vyšším platovým příčkám.

Zjistěte si, kolik vydělávají ostatní lidé s podobnými zkušenostmi a dovednostmi. Můžete to zjistit buď prohlížením nabídek na pracovních portálech nebo se zkuste poptat v oborových skupinách na sociálních sítích. Cvičně občas choďte na pohovory do jiných společností. Může to být obtížné, dokud ještě máte práci, a ne vždy se to podaří, ale může to být dobrý způsob, jak zjistit, kolik jsou vám jiné firmy ochotny za vaše dovednosti zaplatit.

 

#5 Vyhoření

IT pracovníci mohou být obzvláště ohroženi vyhořením, protože IT je ze své podstaty odvětví pod tlakem. Dlouhá a nárazová pracovní doba, vývojové sprinty a velké naděje na získání finančních prostředků mohou přispět ke stresu, který časem může zbrzdit i ty nejzapálenější zaměstnance. I když je důležité si uvědomit, že velký stres a vyhoření nejsou totéž, je to právě stres, který k vyhoření přispívá. Vystresovaný zaměstnanec může pracovat tvrdě, aby vše zvládl; vyhořelý zaměstnanec už nemůže dělat nic – nemá co nabídnout, protože už ze sebe vydal vše. Stav vyhoření je škodlivý nejen pro profesní život, ale také pro rodinný život a celkovou motivaci k účasti na každodenním životě. Žádná práce za stav vyhoření nestojí. Pokud zažíváte to, co považujete za vyhoření, určitě vyhledejte odbornou pomoc.

Vyhoření je třeba předcházet dříve, než k němu vůbec dojde. Zejména je třeba zajistit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. To znamená, že byste měli věnovat pozornost tomu, zda v práci netrávíte příliš mnoho času. Doma byste se měli věnovat jiným než pracovním aktivitám. Důležité je také snížit stres. Toho lze dosáhnout pomocí relaxačních aktivit – jógy nebo fitness.

 

Pokud máte pocit, že se nacházíte v některé z kariérních pastí, neváhejte se ozvat našim odborníkům na recruitment a trh práce pro poradenství. Kontakt na naše IT konzultanty najdete zde.

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora:

Přidružené služby