Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Jak získat práci snů v herním průmyslu, část II. – Networking

game development, networking

V předchozím článku jsme se společně zabývali tím, jaké jsou nejžádanější pozice v herním průmyslu a jakých dovedností je pro ně třeba. Nyní, když je jasné, kam byste měli směřovat, je třeba pochopit, jak se tam dostat. 

Jak získat práci svých snů?, to je otázka za milion. Chce to přípravu. Než se začnete bezhlavě přihlašovat na pracovní inzeráty, musíte si vybudovat základy pro svůj profesní rozvoj. Jinými slovy, nejdříve se musíte zaměřit na networking

Navazování vztahů a propojení s ostatními profesionály v oboru dokáže otevřít cestu novým příležitostem, dát cenné poznatky a rozvíjet vaše vědomosti i dovednosti.

Zde je několik důvodů, proč je networking tolik důležitý (nejen) v herním průmyslu a také tipy, jak z něj vytěžit co nejvíce:

Kariérní příležitosti

Jedním z nejvýznamnějších benefitů networkingu je možnost kariérního postupu. Propojením s ostatními profesionály se můžete dovědět o pracovních příležitostech, získat doporučení a kontakty, které vám pomůžou posunout se v kariéře dál.

Doporučení kandidáti mají zhruba o 50 % vyšší šanci dostat se na pohovor a získat pracovní místo.

Přístup k cenným informacím

Čas investovaný do networkingu vám může přinést také cenné poznatky, ke kterým byste se jinak nedostali. Díky spojením ze stejného oboru se můžete dozvědět o nově vznikajících trendech, nových technologiích a osvědčených postupech v herním vývoji, marketingu a designu. 

Díky tomu se dovzděláte a zvýšíte své šance, že si vás někdo všimne. Můžete se například dozvědět o nových softwarových programech, školicích kurzech nebo konferencích, které vám pomohou udržet si přehled o nejnovějším vývoji v oboru.

Vytváření dlouhodobé strategie

Navázání hodnotných vztahů s ostatními profesionály je časově náročné. Obvykle se návratnost neprojeví hned. Ale zvolna začne vaše jméno rezonovat v hlavách důležitých lidí, až se dostanete do bodu, kdy vás náboráři osloví na základě vašich měkkých dovedností a vašeho odhodlání, které poznali během interakce s vámi.

Co myslíte, je lepší spamovat náboráře stovkou přihlášek a věřit v zázrak, nebo si vytvořit půdu pro to, aby si vás někdo všiml na první dobrou? Možná, že první možnost, ale co myslíte, nestojí za pokus i ta druhá?

Tipy pro úspěšný networking v herním průmyslu

Nyní už chápete hodnotu networkingu. Jak tedy můžete své úsilí maximálně využít? Zde je několik tipů, které vám pomůžou začít:

1. Navštěvujte akce

Zúčastněte se konferencí a jiných oborových akcí a setkávejte se s dalšími profesionály. Nebojte se představit se a navázat konverzaci, většina lidí má stejný zápal a nadšení jako vy!

2. Propojte se přes herní média

Herní komunita nevzniká vždy na obvyklých platformách. I když je LinkedIn dobrý základ, zvažte prozkoumat platformy jako Discord nebo Reddit a propojit se s lidmi i tam. Pravděpodobně jste tato média už někdy využili k hraní, tak proč ne nyní i k profesionálním účelům? Najdete tam spousta kanálů/komunit určených přímo k diskuzi o práci a networkingu, zejména pro lidi bez předchozích zkušeností v oboru

3. Najděte si svého mentora

Tip od headhuntera – určete si, pro jakou herní společnost byste chtěli pracovat, zahrajte si jejich hry a podívejte se na vývojáře, kteří je realizovali. Velmi užitečným webem pro tyto účely je mobygames.com. Jakmile zjistíte, od koho se můžete něco naučit, můžete dotyčného oslovit s žádostí o informace a mentoring.

Networking je klíčový v každém odvětví, v každém stádiu vaší kariéry a hlavně v jejím počátku. Díky propojení s ostatními profesionály se můžete dostat k novým příležitostem, získat cenné postřehy a znalosti a podílet se na zajímavých projektech. Jednoduše řečeno, osobně silně věřím následujícímu mottu: „Vaše komunita je vaší čistou hodnotou.“

Začněte proto s networkingem ještě dnes a nastartujte tak svou kariéru!


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: