Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Jak získat práci snů v herním průmyslu - část I.

gaming, herní průmysl, gamers, vývoj her, práce v herním průmyslu
Sníte o práci v herním průmyslu? Bez ohledu na to, jestli vás láká kariéra herního vývojáře, nebo třeba profese produkčního, je důležité, abyste pochopili, jak to v gamingu chodí a jaké dovednosti jsou v něm potřeba.

Game Developer: Tvůrce virtuálních světů 

Pokud umíte programovat a jste kreativní, může být vývoj her přesně pro vás. Jako herní vývojář budete mít za úkol vdechnout život virtuálním světům a vytvářet atraktivní herní zážitky. Ať už se specializujete na programování, level design, nebo herní mechanismy, základem jsou silné základy v programovacích jazycích, jako je C++, C# nebo Java

Game Designer: Architekt zábavy 

Pokud dokážete vytvářet poutavé herní koncepty a napínavé příběhy, může být herní design cestou právě pro vás. Herní designéři vytvářejí základní herní mechanismy, rozvržení úrovní a celkový uživatelský zážitek. K jejich základním dovednostem patří schopnost efektivního řešení problémů, hluboké porozumění psychologii hráčů a kreativita. Nezapomínejte sledovat trendy v odvětví a experimentujte s nástroji herního designu, abyste se stále zdokonalovali.

Game Artist: Malování pixelů a oživování postav 

Pro ty, kteří mají umělecké sklony, může být kariéra na pozici Game Artist příležitostí k oživení digitálních světů. Herní výtvarníci vytvářejí úžasné vizuální efekty, které hráče zaujmou, a to od návrhu postav až po výtvarné zpracování prostředí. Vybudujte si rozmanité portfolio, které ukáže vaše zkušenosti s 2D nebo 3D grafikou, animací a koncepčním designem. Zůstaňte v obraze v tom, jaké jsou nejnovější nástroje a techniky a spolupracujte s dalšími umělci.

Game Tester: Snadný způsob, jak začít kariéru v herním průmyslu bez předchozích zkušeností

Pokud jste pečliví, orientujete se na detaily a chcete se podílet na zajištění skvělých herních zážitků, může být pro vás ideální vstupní branou do světa herního průmyslu testování her, protože obvykle nevyžaduje žádné předchozí profesní zkušenosti. Jako Game Tester budete hledat chyby, poskytovat zpětnou vazbu a přispívat k celkové kvalitě hry. Mezi základní předpoklady pro tuto pozici patří silné analytické schopnosti, smysl pro detail a opravdová vášeň pro hraní her. 

Game Producer: Všestranný odborník 

Jako herní producent budete mít na starosti hladký průběh vývoje hry. Jste průvodcem zákulisím, který řídí celý proces vzniku hry. Vaše povinnosti zahrnují řízení rozpočtů a časových plánů, koordinaci týmů a dohled nad kontrolou kvality. Herní producenti jsou skvělí multitaskeři, kteří propojují kreativitu a obchod a zajišťují, že hra splňuje své cíle a předčí očekávání hráčů. Pokud jste organizovaní, dobře komunikujete a cítíte se pohodlně v dynamickém prostředí, může být tato role právě ta pravá pro vás.

Marketing, Obchod a HR 

Pokud vás žádná z výše uvedených pozic nezaujala, nezoufejte. Každou herní společnost, ačkoli je specifická svou strukturou a rolemi, lze také považovat za tradiční obchodní organizaci. Až na některé výjimečné případy je jejím konečným cílem prodej. Bez odpovídajících finančních prostředků se představení hry neobejde a ty obvykle nepřicházejí bez řádných marketingových a prodejních aktivit. Stejný princip platí i pro lidské zdroje, protože i herní studio se skládá z lidí. Odborníci na HR mají zásadní význam pro maximalizaci potenciálu lidského kapitálu každé organizace. Pokud pracujete v jiném odvětví a uvažujete o přechodu do herního průmyslu, nezapomeňte zdůraznit vaši vášeň pro hry a přenositelné dovednosti, které by vám mohly otevřít cestu.

Za hranice vývoje her: Esporty a sociální média 

Přestože jsem se zaměřil především na nejžádanější pozice v oblasti vývoje her, profesionální herní svět nabízí mnohem více příležitostí - významnou součástí odvětví jsou například esporty a sociální média. Tyto oblasti jsou poměrně rozsáhlé a obvykle se řídí odlišnými pravidly. Obecně ale platí, že se můžete úspěšně uplatnit v řízení partnerství, organizaci eventů, mediální prezentaci a samozřejmě jako profesionální hráč. Lukrativní příležitosti představuje také streamování a tvorba videí, i když konkurence je velká. 

Herní průmysl nabízí mnoho různých pracovních pozic a je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na celém světě. Chcete-li uspět, je nezbytné porozumět nejžádanějším dovednostem a rolím na trhu a měli byste k nim směřovat i své vzdělávání. Doporučuji soustavný a důsledný přístup ke studiu, který zvýší vaši atraktivitu v očích personalistů. V neposlední řadě bude vždy oceňována vaše vášeň a zkušenosti s hraním.

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: