Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Stojí za to studovat. O jaké absolventy se strhne největší boj?



Při volbě vysoké školy je důležité zvážit nejen vlastní zájmy, ale také aktuální poptávku na trhu práce po jejích absolventech. Tým Antalu proto připravil několik tipů pro mladé lidi, kteří se nyní rozhodují, jakým směrem se vydat.

Kybernetická bezpečnost

Rozmach využívání nových technologií představuje také rostoucí hrozbu. Tu navíc umocnila pandemie a válka na Ukrajině. Proto pozorujeme čím dál větší potřebu náboru na pozice jako jsou inženýr/architekt kybernetické bezpečnosti, Penetration tester, Cloud Security Engineer, Data Loss Prevention (DLP) Engineer nebo Cyber Risk Analyst.

Průměrná mzda specialisty na kyberbezpečnost se v Čechách může lišit v závislosti na úrovni zkušeností, kvalifikaci a také lokalitě. V Praze mohou být platy i několikanásobně vyšší než v regionech.

Podle probíhajícího mzdového průzkumu firmy Antal Czech Republic and Slovakia v ČR se plat odborníků na IT bezpečnost může pohybovat v rozmezí od 45 000 do 180 000 Kč hrubého měsíčně, přičemž obvyklé rozmezí je 70 000 až 130 000 Kč. Specialista kyberbezpečnosti v ČR vydělává v průměru 55 000 až 130 000 Kč, manažer IT bezpečnosti pak 60 000 až 180 000 Kč.

„V roce 2023 může, s blížícím se propouštěním v důsledku ekonomické krize, být poptávka po IT odbornících trochu nižší než v předchozích letech. Situace na trhu jistě trochu zpomalí náborové procesy, navíc se na trhu bude pohybovat větší počet kandidátů hledající nové zaměstnání nebo projekt. Současný trh je pro IT specialisty v České republice stále dobrý, protože i tak nabídka pozic stále převyšuje existující množství odborných pracovníků,“ komentuje Mirko Minenza, Gaming & IT Lead, Antal Czech Republic and Slovakia. 

Poptávka po programátorech je nekonečná 

S maximálním růstem projektů v IT průmyslu je zvláště zvýšená poptávka po programátorech, kteří ovládají jazyky Java a .NET a také metodiku DevOps. Chcete-li se stát programátorem, musíte nejprve získat odpovídající vzdělání nebo praxi. Toho lze dosáhnout nejen studiem informatiky nebo příbuzných oborů na univerzitě nebo polytechnice, ale také absolvováním specializovaného kurzu nebo bootcampu. Anebo samostudiem - učením se programování samostatným čtením knih a návodů a psaním kódu. Důležité je neustále se vyvíjet a učit se nové technologie a programovací jazyky. 

„Plat Java nebo .NET developerů a DevOps inženýrů se pohybuje většinou v rozmezí od 60 000 do 130 000 Kč hrubého v závislosti na praxi a dovednostech. Rovněž stojí za zmínku, že platy v IT průmyslu, stejně jako v mnoha jiných odvětvích, se rok od roku zvyšují, ale už ne takovým tempem jako v minulých letech,“ dodává Mirko Minenza, Gaming & IT Lead, Antal Czech Republic and Slovakia.

Co prodává online – internetoví obchodníci 

Mezi profese budoucnosti patří také specialisté na e-commerce, digitální marketéři nebo manažeři sociálních sítí – po tomto typu profesí je stále poptávka a kandidáti mají na stole hned několik nabídek. Digitální marketéři jsou zodpovědní za zvyšování povědomí o značce a generování potenciálních zákazníků prostřednictvím všech digitálních kanálů – bezplatných i placených, což v digitalizovaném světě rok od roku nabývá na významu. 

„Marketingový průmysl je založen především na zkušenostech a dovednostech. Není nutné mít vysokoškolské vzdělání, i když to určitě může na začátku pomoci k získání lepší pozice, například v marketingové agentuře. Nástupní plat juniorských pozicí v oboru se pohybuje okolo 35 000 Kč hrubého. Na druhou stranu, zkušení digitální manažeři vydělávají v průměru 65 000 až 100 000 Kč, specialisté na e-commerce 40 000 až 75 000 Kč a manažeři sociálních médií okolo 70 000 Kč hrubého,“ uvádí Veronika Vavrušková, Senior Consultant FMCG.

Plánování finanční likvidity podniku – finanční kontrolor 

Finanční kontroloři jsou zodpovědní za pokročilou analýzu finanční situace společnosti a hrozeb, kterým čelí. Jsou přímými poradci finančních ředitelů ohledně přijaté strategie. Člověk na této pozici musí mít vysokoškolské vzdělání – nejlépe v ekonomickém oboru. Průměrný měsíční plat na juniorní pozici Finančního kontrolora je okolo 50 000 Kč hrubého. Seniornější specialisté s více zkušenostmi mohou brát od 70 000 do 90 000 Kč hrubého. 

„V obtížných a nejistých ekonomických podmínkách je optimalizace nákladů, finanční plánování a zajištění firemní bezpečnosti klíčové pro každou organizaci a poptávka po finančních kontrolorech tak výrazně roste. Člověk, který by chtěl na této pozici začít kariéru, musí dobře znát finanční právo a neustále se rozvíjet,“ doplňuje Veronika Vavrušková, Senior Consultant FMCG.

Digitalizace a její vliv na výrobu

V současné době je velký boom v oblasti Průmyslu 4.0. To zahrnuje nejen nové technologie, ale také nové způsoby práce lidí v průmyslu. Tento trend vyvolal poptávku po inženýrech specializujících se na mechatroniku, automatizaci a robotiku. Tyto profese se zaměřují na vývoj samostatných automatizovaných strojů.

„Práce inženýrů mechatroniky, automatizace a robotiky je nesmírně zodpovědná práce. Navíc je ideální pro ty, kteří nechtějí celý den vysedávat, protože často zahrnuje služební cesty - např. do spolupracujících závodů v ČR i zahraničí. Kromě absolvování doporučeného studia např. v oborech Mechatronika, Konstrukční inženýrství, Elektrotechnika, Elektronika, Mechanika, Robotika nebo Automatizace, se vyplatí i schopnost abstraktně přemýšlet v matematických pojmech. To neznamená jen umět počítat, ale hlavně být schopný vytvářet matematické modely navržených objektů. Plat juniorních inženýrů mechatroniky, automatizace a robotiky se může pohybovat okolo 45 000 Kč. Po zhruba pětileté praxi ale jejich měsíční výdělky mohou být 70 000 až 90 000 Kč, v závislosti na senioritě kandidáta,“ dodává Kateřina Janičatová, Team Leader CZ&SK Engineering and Operations.  

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: