Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Vysoká dynamika růstu mezd a měnící se benefity – jaké jsou současné trendy v oblasti mezd?

Společnost Antal v září uvedla 1. vydání Mzdového průzkumu, který se zaměřuje na výši a trendy v odměňování na pozicích specialistů a manažerů na českém trhu práce. Odborníci z různých divizí společnosti Antal porovnali trendy, které pozorovali v 2. polovině roku 2021, s těmi, které se na trhu práce objevily v první polovině letošního roku.

Rok 2022 doposud přinesl nové výzvy i příležitosti pro zaměstnance i zaměstnavatele. Za poslední rok zaznamenali odborníci společnosti Antal velmi vysokou dynamiku změn mezd a nic nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti měla stabilizovat.

Zaměstnavatelé se shodují – 2022 je rok růstu mezd

Skupinou, u níž tradičně dochází k nejvyššímu nárůstu mezd, jsou IT specialisté. V závislosti na pozici a zázemí firmy mohou dosáhnout až 160 tisíc Kč měsíčně, v herním průmyslu dokonce až 200 tisíc Kč. Jedná se tak o jedny z nejlépe ohodnocených pracovníků v České republice, společně se zástupci vyššího managementu (Executives).

Provádět lokální mzdový průzkum v oblasti Gamingu není tak docela jednoduché z toho důvodu, že v tomto odvětví v podstatě neexistují hranice. Herní studia sídlí v mnoha zemích a mnohdy zaměstnávají programátory a designéry z celého světa, včetně našich odborníků z Čech a Slovenska. S ohledem na daně, výši platů a podmínky v různých státech se můžeme setkat na stejné pozici s velkým mzdovým rozmezím – komentuje Kristián Koľvek, Senior Consultant, Antal IT & Gaming Services.
Rozšířené využívání práce na dálku v době pandemie vedlo ke zvýšenému zájmu zahraničních firem o české a slovenské odborníky, kterým je nabízeno stále více pracovních míst s platy v eurech. Výsledkem je rekordní nárůst nabízených platů v tomto sektoru. Nejde však jen o oblast IT, která se tolik mění. Nutnost zvyšovat mzdy se jistě dotkne většiny firem a pro zaměstnavatele tak přichází velké výzvy – dodává Marek Žalud, Country Manager, Antal Czech Republic & Slovakia.

Rostoucí očekávání zaměstnanců a uchazečů ovlivňuje inflace, energetická krize i nejistá ekonomická situace související s válkou na Ukrajině. Tyto a další změny se nejvíce dotýkají zejména těch, kteří svou kariéru zahájili teprve v posledních několika letech a neměli tolik času naakumulovat své vlastní úspory pro případ nouze. Rostoucí životní náklady tedy nutí i velmi mladé pracovníky tvrdě vyjednávat, aby se jejich životní úroveň v důsledku vnější situace nesnížila. Ve spojení s neutuchající poptávkou po zaměstnancích, nedostatkem pracovníků a již citelným demografickým poklesem to znamená, že konkurence při získávání nových zaměstnanců je stále tvrdší, a nelze se již spoléhat na levnou práci juniorů.

(Ne)zřejmé nemzdové benefity

Spousta společností si až do konce roku 2021 zachovala částečný až 100% home office. Zaměstnanci si tak zvykli na práci z domova a společnosti tedy musely letos zhodnotit, jaký ideální pracovní model vybrat pro rok 2022.

Většina FMCG společností vyšla zaměstnancům vstříc s hybridní pracovní dobou, kdy (nevýrobní) zaměstnanci navštěvují kanceláře zhruba 1-3x do týdne. Jiné podniky přešly i v rámci úspor na sdílené prostory, kdy se kolegové střídají např. po týdnu a sdílí kanceláře či dokonce pracovní místo – komentuje Veronika Vavrušková, Senior Consultant, Antal FMCG. Požadavek na home-office kandidáti často uvádějí jako důvod změny pracovní pozice a mnohdy ho upřednostňují i před vyššími platy. Stejné je to i s firemní kulturou a v poslední době i často zmiňovaným termínem „work-life balance“ – dodává.
Kandidáti ve farmacii v současnosti při posuzování pracovní nabídky preferují především práci z domova, na kterou si zvykli během pandemie – komentuje podobný trend ve svém odvětví Monika Volčková, Team Leader, Antal Pharma & Medical Devices. Jak jsme si během posledního roku všimli, více než výše finančního ohodnocení zajímá kandidáty ve Pharma & Medical možnost kariérního rozvoje, stabilita společnosti a firemní prostředí a kultura. Ocení i kvalitní leadership.

Výhoda v získávání uchazečů, ale i udržení stávajících zaměstnanců v nestálé době nyní spočívá mnohem více ve firemní kultuře a nemzdových benefitech. V situaci, kdy jsou společnosti tak jako tak nuceny držet krok se mzdovými očekáváními, které nastavují kandidáti i soupeřící firmy, se stává vstřícné a atraktivní pracovní prostředí konkurenční výhodou.

***

O průzkumu

Mzdový report 2022 společnosti Antal byl vypracován na základě analýzy platů specialistů a manažerů, kteří se zúčastnili výběrových řízení společnosti Antal v druhé polovině roku 2021 a v první polovině roku 2022.

Tyto údaje byly ověřeny a rozšířeny o informace z náborových procesů, které konzultanti společnosti Antal provedli v roce 2022, a o telefonické rozhovory se zaměstnavateli a kandidáty.


Celý report ke stažení najdete zde: https://antal.cz/know-how/zprava/mzdovy-pruzkum-antal-2022

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: