Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Video CV – kdy může pomoci?

Videoživotopis je forma, která stále není mezi uchazeči příliš oblíbená. Zatím se jedná spíše o novinku, o které se stále učíme. Nejčastěji je připravují uchazeči o práci v marketingových odděleních nebo lidé, kteří se chtějí rozvíjet v oblasti žurnalistiky, aby ukázali svou kreativitu, schopnost pracovat před kamerou nebo filmařské dovednosti. Nicméně i lidé z jiných oborů se pomalu začínají nechávat přesvědčit, aby své prezentace vytvářeli ve formě videa.

Kde začít a na co si dát pozor?

Natočení krátkého videa je dobrý nápad, jak ukázat svou osobnost, kterou tradiční životopis neukáže. Přesto je třeba mít na paměti, že nenahradí klasický dokument, který uvádí důležitá data z praxe uchazeče. Videoživotopis by měl být považován za zajímavý doplněk, který dotyčnou osobu odliší od ostatních uchazečů o zaměstnání. Je třeba si uvědomit, že tato forma sebeprezentace je také prvním dojmem, který na zaměstnavatele uděláme, a proto musíme být především dobře připraveni. Čemu byste měli věnovat pozornost:  

  • Scénář – je důležité si dobře promyslet, co chcete do videa zahrnout, a ujistit se, že není příliš dlouhé. Příprava osnovy takového videa pomůže i při samotné výrobě. Mělo by však jít o stručné odrážky. Vyvarujte se vytváření stěny textu a učení se ho nazpaměť, protože ve videu bude chybět přirozenost, což může budoucí zaměstnavatele odradit. 
  • Pozadí – musí být čisté a nesmí rozptylovat diváka, stejně tak je důležité zajistit, aby byl zvuk čistý a nezkreslený.
  • Oblečení – také hraje klíčovou roli při vnímání charakteru uchazeče potenciálním zaměstnavatelem. Nejdůležitější je přizpůsobit se pozici a organizaci, o kterou se ucházíte, stejně jako před osobním pohovorem s potenciálním zaměstnavatelem. 
  • Styl vyjadřování – mnoho lidí před kamerou oněmí, takže se nenechte odradit, pokud vaše první pokusy nedopadnou podle vašich představ. Měli byste se snažit zvyknout si na svou image a ukázat tu nejlepší verzi sebe sama. Úsměv je vždy dobrá rada. Při nahrávání mluvte zřetelně a zdůrazněte své jméno a kontaktní údaje.  
  • Zpracování – existuje mnoho bezplatných aplikací, které vám umožní video vyladit. Je dobré video doplnit obrázky, které divákovi pomohou zapamatovat si, co chcete sdělit, např. klienty, se kterými kandidát pracoval, programy a dovednosti, které chce předvést, atd.  

Po všech úpravách se doporučuje ukázat výsledný produkt kamarádovi nebo rodině, abyste získali zpětnou vazbu, která vám pomůže videoživotopis vylepšit.


Příklady, které stojí za to vidět

Dobrým příkladem je výše uvedený videoživotopis, který v minutě a půl dlouhém videu ukazuje energii uchazečky. Je přehledný a předává nejdůležitější informace. Přesto je důležité zdůraznit, že jde hlavně o bonus, protože potenciální zaměstnavatel se díky souboru PDF snáze vrátí ke konkrétním informacím. 

Tento typ videoživotopisu je také velmi zajímavý a je vidět, že do jeho vytvoření vložil dotyčný hodně práce a energie. Je však těžké z něj vytáhnout relevantní informace, které chce kandidát sdělit, a navíc je zde poměrně dost rušivých prvků, které nesoustředí pozornost diváka na to nejdůležitější. 

V tuto chvíli neexistuje účinnější způsob, jak prezentovat své zkušenosti před setkáním s potenciálním zaměstnavatelem, než tradiční životopis. Je třeba si uvědomit, že většina lidí je vizuálně orientovaná a snáze vstřebává informace, které vidí. Zajímavým doplňkem dokumentu však může být i videoživotopis, protože už jen tato forma vás může učinit lidštějšími a zapamatovatelnějšími, zejména ve fázi screeningu životopisů, kterých náboroví pracovníci dostávají stovky.

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: