Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

Automotive čelí odlivu odborníků, logistika zažívá boom

Stejně jako v jiných odvětvích českého trhu práce, požadavky zaměstnanců se mění z mnoha důvodů, mezi než patří energetická krize, inflace i celková nejistota ve světě. Rostou nejen mzdová očekávání, ale i požadavky na jiné formy odměňování formou příspěvků na dopravu atd. Odborníci Antal identifikovali několik současných trendů v odměňování v odvětvích jako jsou Automotive, Engineering & Logistics.

 

Logistika dnes nabízí stabilní zázemí

Logistickým firmám se letos obecně daří skvěle. Dochází k zajímavým akvizičním aktivitám mezi velkými firmami a zájem kandidátů stále vzrůstá.

Nicméně stále existují kandidáti, kteří mají strach měnit práci z důvodu očekávaného příchodu recese. Z toho, co odborníci Antal v logistickém průmyslu pozorují, jsou však tyto obavy zbytečné. Logistická centra stabilně rostou, vznikají nové sklady a závody, firmy realizují zajímavé investice. Existuje tedy předpoklad, že zaměstnanci logistiky budou i nadále vysoce potřební.

Všímáme si, že kandidáti z odvětví logistiky stále častěji zohledňují ve výběru pracovní nabídky příspěvky na dojíždění. Často se jedná o 5-15 tisíc Kč dle vzdálenosti – a firmy jsou i svolnější k nabízení služebních vozů, komentuje Martin Hric, HR Consultant, Antal Engineering, Logistics & Operations.

 

Inženýři opouští automobilový průmysl

Více než kdy dříve je zřejmý klesající počet kandidátů v odvětví automotive. Inženýři, kteří se v tomto průmyslu dříve pohybovali, tyto nabídky nyní málokdy přijímají, byť by jim přinesly povýšení či platové zlepšení.

Kandidáti se mnohem více zaměřují na pracovní dobu a flexibilitu. Vyhledávají více možností práce z domova, což jim automobilový průmysl nepřináší. Co se týče například IT pozic v rámci výrobních závodů, často se už musí jednat o full-remote úvazek, aby kandidáti danou pozici vůbec začali zvažovat.

Konzultanti společnosti Antal si zároveň všímají obrovského zájmu o pozice mimo automotive, kde inženýři rádi přijmou i stejný nebo nižší plat výměnou za větší flexibilitu a work-life balance.

***

O průzkumu

Mzdový report 2022 společnosti Antal byl vypracován na základě analýzy platů specialistů a manažerů, kteří se zúčastnili výběrových řízení společnosti Antal v druhé polovině roku 2021 a v první polovině roku 2022.

Tyto údaje byly ověřeny a rozšířeny o informace z náborových procesů, které konzultanti společnosti Antal provedli v roce 2022, a o telefonické rozhovory se zaměstnavateli a kandidáty.


Celý report zdarma ke stažení najdete zde: https://antal.cz/know-how/zprava/mzdovy-pruzkum-antal-2022

Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: