Facebook Pixel

Oblíbené nabídky

10 nejlepších studijních oborů pro uplatnění na trhu práce v roce 2024

Výběr správného oboru studia je klíčový jak pro mladé lidi, kteří teprve dělají své první kroky na trhu práce, tak i pro zkušené profesionály a manažery uvažující o změně kariéry nebo prohloubení svých znalostí. V době digitalizace, globalizace a neustálých inovací se vzdělávání stává nejen cestou k získávání dovedností, ale především investicí do budoucnosti.

V Antalu jsme identifikovali 10 nejlepších oborů studia současnosti, které otevírají dveře nejslibnějším a také nejvýnosnějším kariérám:

Umělá inteligence a datová věda

Trh s technologiemi v oblasti umělé inteligence a datové vědy zaznamenává neustálý růst a otevírá dveře ke kariéře v jednom z nejrychleji se rozvíjejících odvětví. Studenti se mohou specializovat na strojové učení, analýzu dat nebo big data. Na začátku své kariéry mohou očekávat platy od 45 000 Kč hrubého měsíčně, které s praxí a specializací mohou vzrůst až na 75 000 - 105 000 Kč.

V tomto oboru je snad nejvíce potřeba držet krok s dobou a přizpůsobovat se novým technologiím. Nejvíce žádaní jsou specialisté, kteří dokáží propojit technické znalosti s obchodním porozuměním datům - komentuje Mirko Minenza, Business Strategy Manager, Antal IT & Gaming.

Kybernetická bezpečnost

Vzhledem k nárůstu kybernetických útoků jsou specialisté na kybernetickou bezpečnost celosvětově vysoce ceněni. Specializací na síťovou bezpečnost nebo kryptografii můžete na začátku kariéry vydělávat okolo 45 000 Kč a s praxí a dalšími certifikacemi až 140 000 Kč měsíčně.

V oblasti kybernetické bezpečnosti nestačí jen technické znalosti. Stejně důležité je pochopení obchodního kontextu a právních aspektů ochrany dat, což z tohoto oboru činí obzvláště atraktivní oblast pro jedince se širokými kompetencemi - dodává Mirko Minenza, Business Strategy Manager, Antal IT & Gaming.

Personalizovaná medicína a biotechnologie

Personalizovaná péče je budoucností medicíny. Platové ohodnocení pro juniorní specialisty na genetiku nebo farmakologii bývá okolo 35 000 Kč, které s praxí může vzrůst až na 75 000 Kč.

Profesionálové v tomto oboru musí propojit hluboké lékařské znalosti s technologickými dovednostmi. Za zmínku stojí také rostoucí role etiky v biotechnologiích, která otevírá nové kariérní možnosti - uvádí Monika Volčková, Team Leader CZ&SK, Antal Pharma & Medical Devices.

Udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí

V reakci na globální environmentální výzvy je nejen v České republice velká poptávka po specialistech na udržitelný rozvoj. Počáteční platy se pohybují okolo 40 000 Kč a s praxí rostou až na 65 000 Kč.

Tento sektor získává na významu s rostoucím ekologickým povědomím. Nabízí nejen uspokojivé ohodnocení, ale také možnost pracovat na projektech, které mají skutečný dopad na naši planetu - říká Daria Poloz, Consultant, Antal Engineering & Operations.

Letecké inženýrství

Další perspektivní oblastí je letecký průmysl, který v České republice nabízí nástupní platy okolo 40 000 Kč. S praxí a specializací mohou vzrůst na 90 000 Kč nebo více.

Jedná se o dynamicky se rozvíjející odvětví, které vyžaduje nejen technické znalosti, ale také kreativitu a schopnost pracovat v mezinárodních týmech. Je to ideální volba pro ty, kteří jsou nadšení pro inovace - komentuje Kateřina Janičatová, Team Leader CZ&SK, Antal Engineering & Operations.

Finance a Blockchain

Nástupní platy v oblasti financí a blockchainu v České republice se liší v závislosti na konkrétní pozici a specializaci - okolo 40 000 Kč. Zkušení profesionálové v této oblasti si mohou vydělat až 90 000 Kč měsíčně.

V obou oblastech je stěžejní spojit finanční znalosti s technologickými dovednostmi. Tento obor je určen pro ty, kteří se zajímají o neustálé inovace a intelektuální výzvy - upřesňuje Marek Žalud, Country Manager Antal Czech Republic & Slovakia.

Psychologie a neurologie

V oboru psychologie a neurologie zaměstnavatelé nabízí absolventům platy okolo 40 000 Kč, s postupem kariéry až 75 000 Kč.

V tomto oboru je důležitá nejen teoretická znalost, ale také schopnost prakticky aplikovat výzkum pro řešení reálných problémů. Je to obor pro ty, kteří chtějí spojit učení s empatií, dodává Monika Volčková, Team Leader CZ&SK, Antal Pharma & Medical Devices.

Technologie materiálů a nanotechnologie

Absolventi tohoto oboru mohou očekávat platy okolo 45 000 Kč, které s praxí mohou vzrůst až na 80 000 Kč.

V tomto odvětví nejde jen o práci v laboratoři, ale také o ovlivňování vývoje nových produktů a technologií. Odborníci musí prokázat nejen technické znalosti, ale i kreativitu - komentuje Monika Volčková, Team Leader CZ&SK, Antal Pharma & Medical Devices.

Digitální marketing a sociální média

V oboru digitálního marketingu a sociálních médií se v České republice nástupní platy pohybují od 45 000 Kč hrubého, s přibývajícími zkušenostmi se mohou pohybovat okolo 80 000 Kč měsíčně.

Jedná se o dynamický obor, kde nezáleží jen na znalosti nástrojů, ale také na schopnosti vytvářet poutavý obsah a strategie. Vyžaduje neustálé sledování trendů a flexibilitu, dodává Marek Žalud, Country Manager Antal Czech Republic & Slovakia.

Game design

Studenti oboru herní design se učí nejen programování a počítačovou grafiku, ale také vyprávění příběhů, zvukový design a psychologii uživatelů. Tyto dovednosti umožňují vytvářet poutavé a interaktivní světy, které lákají miliony hráčů po celém světě.

Absolventi oborů jako herní design nebo programování mohou očekávat nástupní platy od 60 000 Kč měsíčně, které s praxí a specializací na pokročilé programování her nebo řízení projektů mohou vzrůst až na 150 000 Kč měsíčně. Důležité jsou také pozice v oblasti testování a kontroly kvality, které jsou nezbytné pro zajištění vysoké kvality finálního produktu - komentuje Mirko Minenza, Business Strategy Manager, Antal IT & Gaming.

Zajímá vás, jaké jsou aktuální výše platů v České republice? Stáhněte si náš mzdový report!


Máte nějaké dotazy? Obraťte se na autora: